Narcisme:
van herkennen naar herstel

Ben ik nou gek? Gebeurt dit echt onder mijn ogen? Zie ik het nu verkeerd? Wanneer je ontdekt dat je te maken hebt met een narcist in jouw leven, vallen er heel veel puzzelstukjes op zijn plaats. Herinneringen komen boven aan situaties en gesprekken. Steeds helderder kun je zien wat er is gebeurd. Het aanvaarden van deze harde waarheid is een flinke klus, het betekent namelijk ook afscheid nemen van dat wat je nooit gekregen hebt en ook nooit zal krijgen van de narcistische persoon in jouw leven. En dat doet pijn, heel veel pijn. Daar komt nog bovenop dat je beschadigd bent geraakt door deze periode in jouw leven en dat je hiervan dagelijks de effecten ervaart. Je hebt jezelf tenslotte moeten beschermen om deze situatie te overleven.

“Ik wist nooit welke situatie ik thuis zou aantreffen. Hij kon omslaan als een blad aan de boom en daardoor stond ik altijd op scherp. Altijd aan. Nog scan ik de ruimtes waar ik kom, kijk ik waar ik weg kan en check ik wat de gemoedstoestand is van de mensen in mijn omgeving. Wie ikzelf was en waar ik gelukkig van werd wist ik niet meer, alsof het gewist was of in ieder geval diep begraven.”

Je bent het contact met een deel van jou verloren, met jouw gevoelens en verlangens. Je bent je noodgedwongen meer gaan focussen op de ander en zijn of haar behoeften of je hebt jezelf teruggetrokken. Je kunt geen beslissingen meer nemen, bent een schim van jezelf geworden, kan slecht slapen en ontspannen en je denk dat het allemaal aan jou ligt. Tijd om het anders te gaan doen en te ontdekken wie jij bent en te werken aan herstel: het herontdekken van je eigen kracht. Ook krijg je tools en tips aangeraakt over hoe je met de narcistische persoonlijkheid in je leven om kan gaan, zonder dat dit ten koste gaat van jou. Veiligheid staat voorop.

De effecten

Wanneer je te maken hebt of hebt gehad met een narcist is de kans op beschadiging bijna onvermijdelijk. De effecten uiten zich op verschillende manieren, zowel geestelijk als lichamelijk. De meeste voorkomende klachten van slachtoffers van narcistisch misbruik zijn:

  • Angsten
  • Faalangst
  • Paniek
  • Depressies
  • Slaapproblemen
  • Eetstoornissen (anorexia, boulimia, binge-eating)
  • Hoofdpijnklachten zoals migraine
  • Prikkelbare darm
  • Verslavingen
  • Onbegrepen pijnklachten
  • Automutilatie (zelfbeschadiging)
  • Suïcidaliteit (gedachten aan/ neiging tot zelfdoding)
  • Chronische vermoeidheid
  • Overgevoeligheid voor prikkels (licht, geluid, drukte)
  • Verlies van lichaamsbewustzijn (wanneer honger, wanneer naar het toilet, etc)

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Heb je behoefte aan ondersteuning in dit traject? Dan ben je uiteraard van harte welkom! Plan hier een gratis online of telefonische kennismaking in. Tot dan! 

 Inplannen kennismakingsgesprek >>

Je bent niet alleen!

Naast 1-op-1 begeleiding organiseren we zo’n drie keer per jaar lotgenoten bijeenkomsten, een serie van 5 avonden online. Om ervaringen te delen, te leren van elkaar, meer te weten te komen over narcisten, de effecten en hoe je ermee om kan gaan. Dit blijkt een hele fijne aanvulling te zijn. Meer weten? Kijk dan hier voor de actuele data.

Meer informatie over lotgenoten 5-daagse >>

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

De narcistische persoonlijkheids-stoornis (NPS) wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een sterke behoefte aan bewondering en een laag inlevingsvermogen. De stoornis kan worden gezien als de pathologische vorm van narcisme. Naar schatting lijdt 0 tot 6,2% van de bevolking aan NPS. De aandoening komt in meerderheid voor bij mannen (50-75% volgens het DSM-IV).

We spreken hier van narcisten, echter een werkelijke diagnose blijft vaak achterwege. De kans dat een narcist zich laat onderzoeken is klein. In de begeleiding spreken we dan ook over slachtoffers van psychische en mentale mishandeling en gebruiken we de term narcist om het gedrag te duiden.

 

Stichting het Verdwenen Zelf

Voor slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling is stichting het Verdwenen Zelf opgericht. De stichting geeft voorlichting, deelt ontwikkelingen op dit gebied en organiseert verschillende evenementen voor zowel slachtoffers als professionals.

Oprichter Iris Koops heeft twee boeken uitgebracht over narcisme: Herstellen van narcistische mishandeling (werkboek) en Je leven in eigen hand. Boeken met veel ervaringsverhalen, achtergrondinformatie en tips voor herstel. Bij het Verdwenen Zelf zijn meer dan 25 gespecialiseerde psychologen, therapeuten en coaches aangesloten, waaronder ook Inspirerend Helder.

Wil je meer weten over het Verdwenen Zelf? Klik dan hier.

Praktijkadressen

Nieuwland 21, Broek in Waterland
Karel Doormanstraat 127 unit 1.06, Amsterdam (ivm renovatie tijdelijk gesloten)

Route en parkeren

 

Contact

06 518 32 162
sonja@inspirerendhelder.nl

 

Aangesloten bij